Repertorium of Old Bulgarian Literature and Letters


Maintained by: David J. Birnbaum (djbpitt@gmail.com) [Creative Commons BY-NC-SA 4.0 International License] TEXTS XML [Browse] [Search]    [Bulgarian] [Englist] [Russian] Last modified: 2016-07-12T10:08:28+0000

Miscellany of Gramatik Bajčo

Bg: Байчов сборник; Ru: Сборник Байчо грамматика

LocationRussia, St. Petersburg, Academy Library, P. Syrku. Shelfmark: 13. 4. 10
Date16th c., second half
MaterialPaper
Extent152 ff. 215 x 150 mm (folia)
WatermarkNone
Collation17 extant quires. I4XXI6
ConditionTraces from later restoration. Folia 45v-46r are empty; later notes.
Layout1 column, 17-18 written lines
InkBlack
OrthographyWithout juses, with two jers; Resava school typical for Etropole Monastery "Varovitec"
Contents
(2r-8r) Чудеса на св. Георги. Чудо за змея
Слова избраннаѧ д҃шепользна чюд ст҃го мчника и побѣдоносца хсва Геѡргїа. блсви ѡче Въздадимь б҃оу нашемоу слав и величїе. и прѣславномоу мчнику х҃ву Геѡргїю. г҃ла вь име х҃во да ѿврьзет се камина. да вьнидеть вь немь пронорливи демонь. да се мучить до скончанїа вѣка. и вь том часѣ пожрѣ камина демона. б҃оу же нашему слава вь вѣкы вѣкомь аминь.
(8r-16v) Житие на св. Теодор Тирон
Слово с҃таго великомчника Ѳеѡдора тирона бь субтоу .҃а. поста. блсви ѡч. Въ ѡни д҃ны. ѡбрѣте се воинь при Костан'тина ц҃ра. красьнь видѣнїемь. слѣпїе просвѣщае. глухымь слишанїе даруеть. и нѣмимь прог҃ланїе. б҃у нашему слава вь вѣкї амїн.
(16v-27v) Житие на св. Димитър Солунски
Слово с҃тго и славнаго великомчнику хсву Димитрию. Въ д҃ни ѡни, црствоующоу Маѯимїаноу ц҃ру. вь славнѣ градѣ Солунѣ. посла г҃ь врьховнїе с҃тые апслы Петра и Павла. и тако сконча житїе свое. велики мчникь х҃вь с҃ты Димитрїе. прѣдас д҃хь свои гсвы. ему же слав подбаеть. ѡ҃цу и с҃ну и с҃тму д҃ху н҃нꙗ и пр.
(28r-32r) Слизане на Исус Христос в ада
Слов ѡ волнѣи стрсти б҃а б҃а и спса нашег, ісу хса. о҃че блсви. Въспоминает ны блгть б҃жїа братїе. ꙗко с҃нь б҃жїи нарицает се. ꙗко же сьниде сь нбсь. а праведници вь жизнь вѣчную. вь славу г҃а нашего і҃ѵ хса. ꙗко тому подбаеть чсть и слава и покланꙗнїе. ѡ҃цу и с҃ну и с҃тму д҃ху и н҃нꙗ и прсно и вь вѣкы вѣкомь амин.
(32v-35v) Въпроси и отговори. Разумник-Указ
Сказанїе како чьсти езыкь. Фругь ес львь. аланикь орель ес саракынь ес веперь. туркынь ес змїа. а ѿ Хама зачху се егѵп'тѣне фараѡните. зано проклето сѣме его. и потопи ихь г҃ь вь мори чрьмнѣмь.
(35v-38v) Въпроси и отговори. Указ за църковните дарове
Слово ѡ стѣи вьсѣхь дарѣхь црьковних, вьпрос. Рьци ми что есть їепскпь. что ли есть попь. что ли ес калугерь. того ради идеть свѣтилл'никь прѣд попом. б҃у же нашему слав.
(38v-45r) Разказ за Соломон и жена му
Слово ѡ прѣмудраго Сѡлѡмѡна и ѡ женѣ его. ѡч блсв. Бѣше Соломонь ц҃рь прѣмудхь с҃нь Д҃вда ц҃ра и пророка г҃нѣ. и ѡбладаше вьсу землю. а ц҃рцу свеза Фарїамь за нозѣ . и растрьзахоу ею. Соломонь прѣе землю кыпрьскуюскую б҃оу же нашемоу слава. вь вѣкы вѣкомь амин.
(46v-54v) Разказ за пророк и цар Давид
Слово ѡ Давидѣ ц҃рѣ и пророцѣ. Бѣше Іеїсеи моужь силень. и крѣпокь. ѕѣло. вь срдци своемь б҃а дрьжаше. и б҃оу служаше велико. ѡнь реч с҃ну плачю рожденїа моего. понеже бѣ ѡ добру жену рождень. б҃оу же нашему слава и покланꙗнїе съ ѡ҃цемь и сь с҃тым д҃хѡм и ннѣ и прсно.
(54v-56r) Цикъл разкази за кръстното дърво. Разказ за двамата разбойници
Исправленїе ѡ двою разбоиникоу. ѡч блсвыи. Егда искаше Иродь ц҃рь, г҃а б҃а оубити. поеть їѡсифь б҃цу сь Їсусѡм. помѣни ме г҃и егда прїидеши вь црстви ... другы же разбоиникь не лѣпо г҃лаше. такожде и испаде. б҃оу же нашему слава вь вѣкы аминь.
(56r-60v) Евангелие Никодимово. Разказ как Марта осъди Пилат
Цлов како ѡсуди Марѳа Пилата. прѣдь царемь и кесаремь. По вьзнесни б҃а нашего І҃ѵ х҃а. вьставши Мар'та иде вь римь. кь ц҃ру аѵгусту кесару. и повѣда ц҃ру. видѣ ц҃рь и рче. слава тебѣ х҃е б҃е нашь. прими м҃лтву мою. еже не вѣруют теб, с҃ну б҃жїи. б҃у ж нашему слав вь вѣки амн.
(60v-69v) Разказ за Адам и Ева
Слово, ѡ Адамѣ, ѿ зачела и до конца. ѡч блсвы. Адамь бѣше прѣже сьгрѣшенїа вь раи. и вьсѣ имаше хотѣнїе свое. и вь хотѣни его лѣгахул и егда изьгнаху его из раꙗ. и тоу погребоше Евву и Авела. и тоу израсте дрѣво из вѣнца, из главу адамову. б҃оу же нашему слава вь вѣкь аминь.
(69v-77r) Разказ как св. Василий избави човек от дявола
Слово, с҃тго Василїа како ѡте ч҃лка ѿ дїавола. Бѣше мужь вь странѣ кесарискои. име ему Сиклитїань. имаше имѣнїе много. и коне и камилїа много. и блсвы ихь и вьзеть дары цр҃ковніе и вьниде вь домь ихь. и ѡс҃ты. и литургиса вь дому ихь. и блсвени быше вь вѣкы. б҃оу же хашему слав вь вѣкы вѣкйомь аминь.
(77v-84r) Въпроси и отговори. Беседа на тримата светители
Слово ѡ сказаны иже ѿ битїа. вьпрос. Въ недлю сьтвори б҃ь н҃бо и землю. въ понедкь. сьтвори сл҃нце и мсць. въ вток насади раи. с҃нове симовы вьзеху сестри свое и чисто пожихоу. вьпрос кто продаде чьсть за безчьстїи. ѿвѣт. Ісавь Иꙗковоу брату своему.
(84r-85v) Въпроси и отговори. Изправление за Новия завет
Исправленїе ѡ новѣм завѣтѣ с҃тго Іѡанна. Вьпрос кого наи много пожали б҃ь. ѿвѣт. ꙗко Іюду тако и Арїю. постом и м҃лтвою и млстинꙗми твори правду ѡ хсѣ. б҃у же нашему слава вь вѣкы, аминь.
(86r-101r) Слизане на св. Йоан Предтеча в ада
Словѡ Іѡанна прѣдтеча крстителꙗ, ѡ вьскресни гсны. Вьзлюбленны добро ѥс рещи. какѡво ѥс б҃лговещенїе прдтечево. егда быс сьходещу ему вь адь. и славеще б҃а нашегѡ іѧх҃ѵ хса. емоу же слава и дрьжава. сь ѡ҃цемь и сь синомм и с҃тымь и бл҃гымь, и животворещимь д҃хомь, и н҃нꙗ и прсно и вь вѣкы вѣком, аминъ.
(102r-122r) Житие на св. Кирик и Юлита
Мсца юла .е҃і. д҃нь. мчнїе с҃тго Кѵрика и Оулити. Въ ѡно врѣме бывшоу ц҃роу Алеѯандру и Маѯимиану. и бѣху невѣрни. и идодломь кланꙗху се. да простет се имь грѣси. и въсѣмь вѣцѣ и въ будщимь. еможе слава и чьсть и покланꙗнїе ѡ҃цу и с҃ну и с҃тому д҃ху. и ннꙗ и прсно и въ вѣки вѣкомь.
(122r-151v) Житие на праведния Йов
Мсца маїа .҃ѕ. д҃нь. памет праведнаго Іѡва. ѡче б҃лсви. Въ нь же д҃нь разболѣ се хоте прѣставити се Іѡвь. призва .҃з. с҃новь своих. и сьмисла своего. не повѣждь ему. оуснама своима ѡблазнитте врагь. а на срдци мислит. да вьврьжет те въ ров. плачет се сь сльзами прѣд тобою. а вь срьдци мислит да не испїет крьвь твою. б҃оу же нашему слав въ вѣкы. ам.
(152r)
Подбает оубо чьтущому художие вьнимати сь оусрдїемь и полѕу ѡбрѣтати їже кь спсенїю. да ни мала не сьмотрѣ мимо шед. ѿтьщит се велико. Сего рад азь грѣшни и мьн'ши вь дїацѣх. граматїк Баічѡ. оувѣдвь, ꙗко вьса жїитїа сего суетна. и врѣмена прѣходеща. съмр҃тїю вса прѣсѣкаема. И сьписах книгу сїю. моим невѣждьством. тѣм' же колѣном касаю се. ѡ҃ци и братїа. попове и дїаци. исправлаите чьтуще. аще и грубо ꙗс слов. нь сладко ѥс. тако жде и медь. аще и на корѣ ꙗс нь сладкь ѥс. чьтуще ж помѣнуите раб б҃жїаБаічааще не доставих поне ж не писа д҃хь с҃ти. ни аг҃гль нь рука брѣна. и д҃хь грѣшни и оунили.
Bibliography
Яцимирский, Александр ИвановичК истории ложных молитв в южно-славянской письменностиИзвестия Отделения русского языка и словесности Императорской Академии наук191318 3 1–102
Яцимирский 1913: 97-99
;
Милтенова, АнисаваРазумник-укàзPalaeobulgarica / Старобългаристика198610 4 20–44
Милтенова 1986b: 20-44
;
Яцимирский, Александр ИвановичК истории ложных молитв в южно-славянской письменностиИзвестия Отделения русского языка и словесности Императорской Академии наук191318 3 1–102
Яцимирский 1913: 97-99
History Date: 16th c., second half. Place: Etropole Monastery "Varovitec"?.

Repertorium identifier: RC-AM13410S; Author: Anisava Miltenova; Editor: Andrej Bojadžiev; Genre: miscellany; miscellany of mixed content; apocryphal miscellany